Voeding en dagritme

Bij Koekadoca werken we met een vast dagritme waarin veel tijd wordt genomen voor het gezamenlijke eten. We zingen eerst liedjes, praten met elkaar over de dingen die we thuis hebben gedaan of over het maandthema en maken van de eetmomenten een gezellige tijd samen. Kinderen zitten bij ons graag aan tafel en zij ervaren het eten van fruit of brood als iets leuks en niet als iets dat moet. Hierdoor eten de kinderen bij ons vaak beter dan thuis en proberen zij nieuwe dingen te eten. 

De meeste kinderen komen tussen half 8 en half 10 binnen. Zij mogen vrij spelen met de duplo, treinbaan, poppen, in het speelkeukentje of een boekje lezen. Er wordt ook vaak een puzzel of een tekening gemaakt. Na het gezamenlijk opruimen gaan we rond een uur of 10 aan tafel. We zingen een liedje, praten over het maandthema en eten samen verschillende soorten fruit. Hierbij hebben de kinderen keuze uit stukjes banaan, appel, peer, mandarijn, kiwi, frambozen en druiven. Uiteraard wordt hierbij gelet op eventuele allergieën. We drinken hierbij water met een smaakje. Na de verschoon- en toiletronde gaan we buiten spelen. Mocht het weer dit echt niet toelaten, dan gaan we binnen lekker dansen, bewegen of doen een klim- en klauterparcours. Ook wordt er regelmatig een boek voorgelezen of doen we samen een spelletje. 

Om 12 uur gaan we aan tafel voor de broodmaaltijd. Eerst komt het hartige beleg (vegatarische paté en (smeer)kaas) op tafel en daarna het zoete beleg (appelstroop, speculoos, schuddebuikjes en pindakaas).  We maken hierin een bewuste keuze en kiezen voor beleg met zo min mogelijk vet, zout en suiker, maar dat de kinderen nog wel het idee hebben dat ze wat lekkers op hun brood hebben. 

Na het eten gaan de jonge kinderen naar bed voor een middagslaapje. De oudere kinderen mogen een spelletje doen, een puzzel of werkje maken (voorbereidend op de basisschool) of er wordt samen een boekje gelezen.  Dit is voor alle kinderen even een rustmoment midden op de dag.

Als de jonge kinderen wakker zijn, drinken we water met een smaakje en eten daarbij  maisknabbels of een soepstengel. Vervolgens gaan we weer naar buiten of doen een andere activiteit, meestal aan de hand van het thema. Zo wordt er  regelmatig geknutseld zoals tekenen, plakken, schilderen, kleien etc. De activiteiten zijn altijd vrijwillig, we dwingen de kinderen niet om een werkje te maken.

Kinderen die later worden opgehaald, kunnen rond 17 uur een warme maaltijd eten tegen een zeer redelijke prijs. Deze krijgen wij vers geleverd van  Eet komeet.  We beschikken hierdoor over een afwisselend menu, volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Hierbij kan rekening gehouden worden met bijvoorbeeld lactose- of glutenintolerantie. 

Dan is het weer tijd om naar huis te gaan en wordt er door de kinderen vol trots aan mama of papa verteld wat ze hebben gedaan. 


Recensie ouder: "Koekadoca is voor ons als ouders: Een plek waar onze dochter een hele dag kan zijn in een beschermde, vertrouwde en veilige omgeving waar andere kinderen met haar spelen, waar warmte en genegenheid is van de leidsters, en het allerbelangrijkste: waar ze mag zijn wie ze is. Voor onze dochter is Koekadoca: feest, omdat ze haar vriendjes en vriendinnetjes ziet, waar ze heerlijk mee kan spelen, waar ze haar verhalen kwijt kan aan Ingrid en haar team. Waar ze kan leren op een speelse manier. Een belangrijke tijd voor haar en voor ons, waar we haar iedere keer weer met een gerust hart achter laten!"

Kinderdagverblijf Koekadoca
      kleinschalige kinderopvang                         
Kaart
Opbellen
E-mail
Info