Kinderdagverblijf Koekadoca
      kleinschalige kinderopvang                                                                              Koekadoca, omdat ieder kind uniek is!

Voeding en dagritme

Bij Koekadoca werken we met een vast dagritme waarin veel tijd wordt genomen voor het gezamenlijk eten. We zingen eerst liedjes, praten met elkaar over de dingen die we thuis hebben gedaan of over het maandthema en maken van de eetmomenten een gezellige tijd samen. Kinderen zitten bij ons graag aan tafel en zij ervaren het eten van fruit of brood als iets leuks en niet als iets wat moet. Hierdoor eten de kinderen bij ons vaak beter dan thuis en proberen zij nieuwe dingen te eten. 

De meeste kinderen komen tussen half 8 en half 10 binnen. Zij mogen vrij spelen met de duplo, treinbaan, poppen, in het speelkeukentje of een boekje lezen. Er wordt ook vaak een puzzel of een tekening gemaakt. Na het gezamenlijk opruimen gaan we rond een uur of 10 aan tafel. We zingen een liedje, praten over het maandthema en eten samen fruit. Na de verschoon- en toiletronde gaan we buiten spelen. Mocht het weer dit echt niet toelaten, dan gaan we binnen lekker dansen, bewegen of doen een klim- en klauterparcours. Ook wordt er regelmatig een boek voorgelezen of kijken we naar een aflevering van het Zandkasteel. 

Om 12 uur gaan we aan tafel voor de broodmaaltijd. Eerst komt het hartige beleg (vleeswaren en (smeer)kaas) op tafel en daarna het zoete beleg (appelstroop, (vruchten) hagel, gestampte muisjes, pindakaas). De grotere kinderen mogen zelf hun boterham smeren en ieder kind mag zelf kiezen wat hij/zij op brood wil. We stimuleren hierbij wel dat er wordt afgewisseld en in de praktijk willen de meeste kinderen graag veel verschillende dingen proberen. Tot 2 jaar krijgen de kinderen geen chocola en pindakaas. 

Na het eten gaan de jonge kinderen naar bed voor een middagslaapje. De oudere kinderen mogen een spelletje doen, een puzzel of werkje maken (voorbereidend op de basisschool), ook lezen we regelmatig een boekje voor. Ook staat er een bak met boeken speciaal voor de wat oudere kinderen. Dit is voor alle kinderen even een rustmoment midden op de dag.

Als de jonge kinderen wakker zijn, drinken we sap met een biscuitje, rozijntjes of soepstengel. Vervolgens gaan we weer naar buiten of doen een andere activiteit, meestal aan de hand van het thema. Zo wordt er ook regelmatig geknutseld (plakken, schilderen, kleien etc.) of bakken wij samen bijvoorbeeld pepernoten of minitaartjes. 

Sinds kort hebben wij ook verse, warme maaltijden van Lekker en Vers. Kinderen die later worden opgehaald, kunnen rond 17 uur lekker blijven eten tegen een zeer redelijke prijs. We beschikken over een afwisselend menu, volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Hierbij kan rekening gehouden worden met bijvoorbeeld lactose- of glutenintolerantie. 

Dan is het weer tijd om naar huis te gaan en wordt er door de kinderen vol trots aan mama of papa verteld wat ze hebben gedaan en beleefd en moeten de knutsels of bouwwerken van duplo bewonderd worden. 

Meer informatie vind je in ons Pedagogisch beleid wat je ook meekrijgt bij het eerste kennismakingsgesprek.


Recensie ouder: "Koekadoca is voor ons als ouders: Een plek waar onze dochter een hele dag kan zijn in een beschermde, vertrouwde en veilige omgeving waar andere kinderen met haar spelen, waar warmte en genegenheid is van de leidsters, en het allerbelangrijkste: waar ze mag zijn wie ze is. Voor onze dochter is Koekadoca: feest, omdat ze haar vriendjes en vriendinnetjes ziet, waar ze heerlijk mee kan spelen, waar ze haar verhalen kwijt kan aan Ingrid en Amanda. Waar ze kan leren op een speelse manier. Een belangrijke tijd voor haar en voor ons, waar we haar iedere keer weer met een gerust hart achter laten!"